
החצב- מבשר את סוף הקיץ 23.8.20
חצב מצוי- Urginea maritima Sea Squill, Medicinal squill
משפחה- אספרגיים Asparagaceae
תפוצה- בארץ- בכול האזורים. מצוי בארצות סביב הים התיכון.
באוגוסט, בעיצומם של ימי החום, מופיעים בלי התראה מוקדמת עמודי הפריחה של החצב. חלקם מופיעים ממש באמצע הקיץ, אך לא כולם. התפרחות מופיעות בהדרגה, עד אוקטובר.
החצב הוא גאופיט, הנכנס לתרדמה בבוא העונה היבשה, ומתעורר לקראת עונת הגשמים. לעיתים ההתעוררות מקדימה את בוא הגשם.
בעונת החורף מצמיח החצב עלים ירוקים, המזינים את הבצל התת אדמתי.
בסתר האדמה הבצלים מתפתחים לגודל מרשים, ומתחלקים. מבצל יחיד תצמח מושבה של בצלים, וניתן לראות שבדרך כלל הצמח גדל במקבצים צפופים. כשצמחי הבת צמודים לצמח האם.
העלים משגשגים עד שהקרקע מתייבשת אחרי תום הגשמים, אז הם מעבירים את ייתרת המזון שבהם אל הבצל, בו הוא נאגר, ונובלים, ומתייבשים, וכמעט שנעלמים מהעין. עמוד הפריחה היבש נופל הצידה במהלך עונת הצימוח של העלים.
בעונה בו עולים עמודי הפריחה של החצב, מעטים הפרחים הפורחים, והרבה חרקים נמשכים אל פרחיו.
מושבה של חצב מצוי. בגינה של חברה. נראה מטיפוס קצת שונה. האזור סלעי, והבצלים לא יכולים להיכנס לעומק. תפרחות החצב המצוי, בשולי השדה, בספטמבר עמודי פריחה של חצב, עם ניצנים שטרם נפתחו
עמודי הפריחה גבוהים, וקצב התפתחותם מהיר. בתחילה הם מכוסים ניצנים, ובהמשך הפרחים נפתחים, בקבוצות, מתחתית העמוד, ועד לראשו, כול יום קטע אחר פורח, ונובל.
בסוף הפריחה מתפתחים מן הפרחים הזרעים. על עמודי הפריחה מופיעים הלקטים קטנים רבים המכילים זרעים.
כשעמוד פריחה נושא זרעים מתייבש, בסופו של דבר הוא נופל לארץ, ולאורכו לפעמים ניתן להבחין בחורף נביטה של צמחים צעירים. אורך העמוד מאפשר לזרעים ליפול במרחק מצמח האם, וכך, ובעזרת עבודת נמלים, שוכני קרקע אחרים, וסחיפת מים ורוח, יש סיכוי שיצמחו חצבים חדשים במרחק מצמח האם.
נבטי החצב עדינים מאד, כול נבט הוא עלה דקיק, ולא יותר, במהלך כול החורף הראשון בו נבט. יכולת התחרות שלו עם צמחים שכנים מועטה, ולכן קשה לראות נבטי חצבים, וצמחי חצב צעירים בטבע.
התפתחות החצב מהזרעים איטית, ולוקח מספר שנים עד שהצמח מגיע לגודל המוכר לנו.
בצלי חצבים, בגדלים שונים, הופרדו לקראת העתקה, בסוף הקיץ. חצב מצוי – תפרחת בתחילת התפתחות- רק יצאה מעל פני האדמה
כאשר רוצים להפיץ חצבים בצורה יזומה, נהוג לעקור מושבה של בצלים בתקופת התרדמה, להפריד בין הבצלים, ולשתול כול אחד במקום חדש. מכול בצל תתפתח בהמשך מושבה חדשה של צמחים.
עוד עניין מעניין- בצל שנפגע ונחתך עשוי להצמיח בצלצלי חצב, בחיקי עלי הבצל, ולהפוך לאוסף בצלצלים לשתילה, הרבה יותר מהר מבצלצלים הגדלים מזרעים.

בצל החצב-הוא הגדול מבין הבצלים של צמחי הבר בארץ.
השורשים שלו יודעים להעמיק מאד. וגם למשוך את הבצל פנימה אל תוך האדמה, כדי להבטיח את שלומו.
מאד קשה לעקור בצלי חצבים, ותכונה זו הפכה אותו לצמח ששימש לסימון גבולות של חלקות חקלאיות. עניין זה מוזכר במקורות שונים.
צמח החצב רעיל, ורוב בעלי החיים נמנעים לאכול ממנו, ייתרון חשוב בשטחים המשמשים למרעה, לחיות בר ולבקר.
אני נוהגת להרבות ולהפיץ חצבים לאורך שנים.לפני שנים ביקשתי רשות לקחת כמה בצלים בודדים בגינה השכנה, שם היתה מושבה של צמחי חצב שמיעטה לפרוח עקב סמיכות לעצי ברוש. בצלים אלו שתלתי בחזית הגינה שלי, במקום חשוף לשמש. כשהצמיחו מושבות משלהם, נהגתי להוציא את הבצלים (מבצע, הכרוך בעבודה קשה וסבלנית) להשאיר בצל או שניים במקומם, ואת השאר הפצתי הלאה, בשולי הגינה, ובשולי החלקות החקלאיות שלי. היום בסמוך לכול חלקה שאני מעבדת יש צמחי חצב, הצצים במועדם, ונעלמים בעיתם. במהלך כארבעים שנים, הפצתי במצטבר עשרות בצלים, ואף מסרתי אחדים לגן הבוטני וחילקתי לאנשים נוספים.
כיום כשאני הולכת לחלקות השדה שלי בעונה זו- החצבים מפתיעים בעצם ימי החום בעמודי הפריחה, הצצים להם, ומזכירים לנו שיש להכין את השדה לקראת העונה הבאה.כול מקבץ בוחר את מועד הפריחה שלו, ויש המדלגים על פריחה, בחלק מהשנים.
תמיד מסקרן לגלות את התפרחות, מתי נמצא את הראשונה-, ובאיזה מקום מהמקומות בהם הם צומחים.האם יתגלו שפע תפרחות, או מועטות? והאם יש לכך קשר לעונת הגשמים שהייתה, ואולי לזו הצפויה לנו? לא פענחנו עניין זה.
אחרי שעמודי הפריחה התיבשו, מתחילים לבצבץ עלים של חצב. ניתן להבחין שאלו מקבצי בצלים. חצב מצוי- ראשית צמיחת העלים צמחי חצב בשולי גינה בטבעון בחורף נרקיסים לצידם, פורחים. פריחת חצבים בשולי הדרך לשדה חצב מצוי- עמודי הפריחה סיימו לפרוח, והתמלאו הלקטי זרעים בצלים שנפגעו אצלי בשולי השדה- מצמיחים צמחים חדשים בחיקי גלדי הבצל פריחת החצבים בשולי השדה בספטמבר. ודבורה חצב- פרחים ראשונים נפתחו על עמוד הפריחה
יופי של פוסט
תודה!