מאי – לוח שנה לגינה

משקים, ומעשבים, זורעים ושותלים | מסיימים לאסוף יבולי עונה קודמת | מדללים פירות ומכסים עצים ברשתות נגד חרקים.
רשימת גידולי הקיץ:
מלפפון, קישוא, פקוס, עגבנייה, חציל, פלפל, תירס, שעועית, במיה, חמנייה, דלעת, אבטיח, מלון, ריחן, תרד ניוזילנדי, מלוחייה.
קצת פרטים ורעיונות בקשר לגידולי הקיץ
קישוא ומלפפון
עדיין אפשר לתפוס את קצה עונת זריעה ושתילה של מלפפון וקישוא. הם מעדיפים את עונת המעבר, והנם צמחים רגישים יחסית. אם מתמזל המזל יניבו עונה ארוכה, אך לעיתים סובלים ממחלות בהמשך העונה, ולא מגיעים לשיא הקיץ במיטבם.
מלפפון וקישוא נקטפים למאכל כשהם לא בשלים, לפני שהפרי משלים את תהליך הגידול.
אם משאירים פירות על השיח, הם מגיעים לגודל גדול בהרבה, משנים צבע, ומבשילים בפנים את הגרעינים, שקליפתם מתקשה. כדאי להכיר את כול שלבי ההתפתחות עד שלב ייצור הזרעים בתוך הפרי. בסוף העונה, כשהיבול כבר לא יפה, ניתן להשאיר פרי או שניים על צמח, ולעקוב. בנוסף למלפפון המוכר אפשר לגדל גם את הפקוס – מלפפון בלדי, שעיר קצת, ושונה מהמלפפון הרגיל.

אפשר להמשיך ולשתול את ירקות הקיץ הקלאסיים
עגבנייה, פלפל וחציל
בעגבניות יש מגוון זנים. השרי- אלו העגבניות הקטנטנות, אהוב על ילדים.
את העגבניות ניתן לתמוך, באמצעות עמודים, כדי שהענפים לא ישכבו על הקרקע.
לעיתים גם חציל ופלפל ייעזרו בתמיכה.
בחצילים גם כן מגוון זנים. המוכרים יותר הם החציל קלאסיק, צר ומוארך והחציל הבלדי- רחב.
גם הפלפל כולל מגוון זנים, מהמתוק – הגמבה, הפפריקה המתוקה, ועד החריפים למיניהם ובמגוון צורותיהם. ירקות אלו מניבים עונה ארוכה- כול הקיץ ובסתיו.
פלפל ירוק הנו אותו פלפל שיאדים אחר כך. פשוט פלפל זה נקטף לפני שמבשיל ומשנה את צבעו.

תירס – הוא גידול קיץ קלאסי. מצריך אדמה עמוקה להתפתחות מלאה. צורך הרבה מים מאחר שהוא צמח גדול. יכול לצמוח לגובה קומת אדם. על צמח התירס יתפתח קלח אחד ועד שלושה. וזהו. לכן יש לשקול האם כדאי לשלב בגינה ששטחה מצומצם. כדי שהקלחים יתפתחו צריך קבוצת צמחי תירס באותה סביבה.

פופ קורן- זן מיוחד של תירס. אפשר לנסות להשתמש בגרעיני פופ קורן שקונים להכנה בבית, ולנסות להנביט. הקלח צריך להישאר על הצמח עד שהתייבש לגמרי.

שעועית – ישנם מינים שונים. שיחים נמוכים של שעועית ירוקה או צהובה. הם מניבים עונה קצרה יחסית. יש שיחי שעועית מטפסת הזקוקים למשענת לטיפוס- לגדר או תמיכה אחרת.
צמחי שעועית מהזן לוביה יניבו עונה ארוכה – עד סוף הסתיו. טעם הלוביה שונה מטעם השעועית, אך אופן הבישול דומה.
אפשר לנסות לגדל מגוון מיני שעועית- פשוט על ידי שימוש בזרעי שעועית מאכל ממגוון צורות וצבעים, שניתן לקנות בחנויות המוכרות לפי משקל. חלקן יתגלו כשיחים קטנים וחלקן יתגלו כשעועית מטפסת.
אם לא קוטפים את תרמילי השעועית, ונותנים להם למלא את הזרעים ולהתייבש על הצמח, נוכל לקבל שעועית יבשה.
לשעועית שזרעיה גדולים שטוחים ורחבים – הנקראת לעיתים לימה – יש טעם מעודן בהיות הזרעים טריים. זוהי שעועית מטפסת שעיקר היבול שלה מופיע בסתיו.
הכמות שניתן להפיק בגידול בגינה הביתית אינה גדולה. אך הניסיון מעניין.

צמחים משתרעים – תופסים הרבה מקום בגינה – ממשפחת הדלועים
אם יש די מקום בגינה ניתן לשתול גם צמחים משתרעים אלו. כול צמח של דלעת, אבטיח או מלון, שולח ענפים לצדדים וזקוק למרחב של 1 מ"ר ויותר. אחדים יכולים לשלוח שלוחות למרחק של כ – 3 מ', ולטפס על צמחים שכנים.

דלעות– יש מגוון מינים, גדלים וצורות.
אם קנינו דלעת, שצבעה כבר מלא, כלומר היא בשלה, נוכל לזרוע את הזרעים שלה.
הדלורית היא דלעת קטנה יחסית, וישנן הדלעות הענקיות שגדולות מידיי לגינות קטנות. וזני דלעת רבים נוספים. אפשר לשמור זרעים של דלעת לשנה הבאה.

אבטיח ומלון – אפשר לזרוע זרעים שנמצאים בתוך אבטיח או מלון שקנינו ואכלנו. אין צורך ליבש או לחכות לשנה הבאה.

בטטה היא צמח משתרע נוסף, בן למשפחת החבלבליים, המצריך הרבה מקום. עונת גידול ארוכה. את הבטטה מגדלים מייחורים- קטעי גבעולים, שיכולים להשתרש בקלות. לא שותלים את הבטטה כמות שהיא. אם נשתול בטטה שהיא עצמה שורש, לא נמצא אחר כך שורשים לאסיף. שלוחות של בטטה יוציאו שורשים בנקודת השתילה, ושם נוכל למצוא אותם לאחר כשלושה חודשי גידול.

במיה– צמח יפה לעין, מוסיף נוי לגינה.
פריחת הבמיה יפה ומפתיעה. הצמח יכול להיות גבוה למדי, אם מתפתח היטב, ולתת יבול של במיה עונה ארוכה. חשוב לקטוף כול יום – יומיים, אחרת הבמיה עוברת את הגודל הרצוי, ומפתחות סיבים קשים. הצמח מגרד – עדיף לגשת אליו עם כפפות.

חמניית מאכל – אפשר לגדל מגרעיני חמנייה, מחנות בה יש חמניות לא קלויות. גם משקית חמניות קלופות וגם מחנויות אוכל ציפורים. הצמח המתפתח מהזרע עושה לרוב ראש חמנית אחד.

ארטישוק ירושלמי – נקרא גם חמנית הפקעות.
זהו צמח של חמנית המתפתח לשיח די גדול ומצריך מרווח של כחצי מ' מכל צד. הצמח מגדל פקעות על גבי השורשים. אפשר לשמור פקעות לגידול, בעונה שיש אותן בשוק. עונת הנביטה על פי רוב באפריל.
מי שכבר גידל – יש סיכוי שינבטו לו צמחים היכן שנשארו באדמה פקעות משנה קודמת. צמחים אלו, בעודם קטנים, ניתן להוציא ולשתול במקום הרצוי. האיסוף בסתיו, לאחר שהצמח גמר לפרוח, עם פרחי חמנית צהובים ונחמדים. יכול לשמש כגדר חיה עונתית.

הירוקים שיכולים ללוות אותנו כל הקיץ
 פטרוזיליה, ריחן (בזיליקום), מלוחייה ותרד ניוזילנדי.
למרות חום הקיץ, ייספקו עלים ירוקים לאורך הקיץ והסתיו. ואולי גם מעבר לכך.
מבין עשבי הגינה בקיץ אפשר להשתמש גם ברגלת הגינה, ריג'לה- בשמה העממי, באופן דומה לשימוש בתרד.

השאר תגובה