השקייה – הסברים והנחיות

כמות המים שצמח צריך קשורה לגודלו, ולתנאי מזג האוויר.

כשמדובר על ירקות, צמחי נוי ועצי פרי- ככול שצמח גדול יותר, הוא מאבד יותר מים בהתאדות,
וצורך יותר מים.
כמות העלים ושטח פניהם קשורים לתצרוכת המים של הצמח. העלים מאבדים מים על ידי אידוי.
כדי שהעלים יישארו רעננים והפירות יתמלאו ויהיו עסיסיים, יש צורך במים.
כדי שהצמח יוכל לקלוט חומרי הזנה מן האדמה, ולהוביל אותם אל העלים ואל הפירות, אזור השורשים שבתוך האדמה צריך להיות לח.
האזור בו מצויים השורשים נקרא "בית השורשים" . לצמח קטן יש בית שורשים קטן יחסית,
ולצמח גדול- בית שורשים גדול- בהתאם לגודלו. גודל בית השורשים והיקפו אינם גלויים לעיננו.
לכן כדאי לדמיין שמתחת לצמח, בתוך האדמה , קיים מעין צמח הפוך, אלא שהוא מורכב משורשים והסתעפויות שלהם, במקום מענפים גבעולים ועלים. כלומר בית השורשים של הצמח גדול לא פחות,
ולרוב אפילו יותר, מגודל הצמח עצמו, גם לעומק, וגם לרוחב!
השורשים יונקים את המים ואת חומרי המזון המומסים בעזרת המים, באמצעות קצוות דקים מאד הנקראים יונקות. כשצמח נתלש מהאדמה עם השורש- תמיד רק חלק מהשורש נעקר ויוצא, ונדמה לנו שגילינו מה מסתתר בתוך האדמה. אלא שגילינו רק חלק – למעשה לא נעקרים חלקי השורש העדינים יותר, הנמצאים בהמשך החלק שנגלה לעינינו. חלקים אלו נקרעים ונשארים באדמה, ולכן איננו מודעים לקיומם, אבל דווקא חלקי שורש אלו הם שמבצעים את פעולת היניקה בתוך הקרקע.
מכאן אפשר גם להבין, שהשטח שהצמח יקלוט ממנו מים אינו דווקא קטע האדמה הצמוד לגבעול או לגזע, אלא כול פיסת האדמה הנמצאת תחת היקפו של הצמח הנראה מעל האדמה.

חשוב לזכור שהצמח קולט מים מהעומק, והשקיה שטחית, על פני הקרקע, היא בזבזנית, ומתייבשת בקלות, וכן לעיתים לא מגיעה לכול העומק בו נמצא בית השורשים, ולא מאפשרת ניצול אופטימלי של אזור האדמה ממנה ניזון הצמח.
אמנם הצמחים יודעים להסתדר גם עם אספקה חלקית של מים, אך ישגשגו יותר כאשר בכול בית השורשים יש רטיבות.

מספר ההשקיות השבועי יצטמצם, כאשר נגדיל את המנה בכול השקיה.
באדמה כבדה השומרת את המים שספגה לאורך זמן, צמחי עונה זקוקים בבגרותם להשקיה פעמיים בשבוע, כול 3 -4 ימים. באדמות קלות, בהם המים לא נשמרים יש צורך בהשקיות יומיות או דו יומיות.
עצים ושיחים ומדשאות יסתפקו בהשקיה שבועית ולעיתים אפילו פעם בשבועיים, כול זאת בתנאי שההשקיה הספיקה למלא את אזור בית השורשים ברטיבות, לכול עומקו ורוחבו.
השקיה בטפטוף מאפשרת חדירת המים לעומק והתפשטות כתם הרטיבות גם לרוחב. גם מתזים מאפשרים החדרת מים לעומק – כדאי לפתוח מים בהתזה רק בשעות ללא שמש, למניעת אובדן מים בהתאדות.
אפשר לבדוק את התפשטות הרטיבות על ידי חפירת גומה במעדר, בזהירות, הצידה מהצמח, ומנקודת ההשקיה. (בקיץ מחזירים 4.5 – 3 ליטר למ"ר ליום).

על מנת ללמוד מה נכון בגינה של כול אחד, לפי נתוניו, יש צורך להתבונן בצמחים.

  • עלים רפויים, מקופלים – מתייבשים- מחסור במים.
  • צמח שנראה טוב אך לא מוציא צימוח נוסף חדש – מוחזק בכמות השקיה מינימאלית לקיומו.
  • צמח שממשיך להתפתח ומוציא עלים וגבעולים חדשים – קיבל מנת מים נדיבה.
  • אם הצימוח מהיר- אפשר לבדוק האם לא הגזמנו בהשקיה, על ידי צמצום זמן ההשקיה, ומעקב אחר מראה הצמחים.

השקיה בטפטוף חסכונית במים- פזור והתפשטות המים קורים מתחת לפני הקרקע.
לצמחי עונה להם צינור עם טפטפות במרחקים קבועים, במקור נהוג לפתוח השקייה לכ 3 – 1 שעות, פעמיים שלוש בשבוע. בהתאם לגודל הצמחים ולמזג האוויר. קביעה סופית לאחר מעקב על מראה הצמחים. עצי פרי- תלוי בסוג הטפטפת – וקצב הטפטוף. יש קצב טפטוף שונה לסוגי טפטפות שונים.
שגשוג יושג על ידי כ 50 – 100 ליטר לשבוע לעץ – תלוי בגודלו, בעונה ובתנאים המקומיים. לחשב כמה זה 10 ליטר- באופן מוחשי – כמות מים כמו בדלי קטן לשטיפת רצפות.

צריך 'להשקיע' בעץ בתחילת גידולו (כמו בילדים).
להשקות נכון -אפשר עם טפטפות, להרחיק אותן מהגזע. ההשקיה צריכה להיות נדיבה ובמרווחים, כדי שהמים יחלחלו למטה והשורשים ירדפו אחריהם, לעומק. וכך העץ יעמיק שורש.
עצי ארץ ישראל וחלק מעצי הנוי יגדלו להיות עצמאיים ויסתדרו בבגרותם ללא השקיה.
למרבה הפלא יש עצים גדולים ואף עשבים שיודעים למצוא די מים בקרקע גם ללא השקיה: אלונים, אלות, ברושים, אורנים, חרוב , איקליפטוס, כליל החורש, ואפילו עצי תאנה תות ורימון. ראו את החורש הטבעי, וחורשות וותיקות ביישובים. יש גם לא מעט עשבים שעושים זאת- כמו חבלבל, ינבוט, סולנום זיתני, ועוד. אלא שצמחי התרבות שלנו לא פיתחו יכולות אלו, והם תלויים בהשקיה.

שימו בגינה כלי עם מים לבעלי החיים – סיר ישן , קצת כבד, שלא יתהפך, הנו פתרון טוב. צמאים בקיץ גם החתולים, הכלבים, והציפורים. אם יש צינור של מזגן שמימין טרם נוצלו – כדי לשים תחתיו כלי, לשתייה לבעלי חיים. את יתרת מי המזגן כדאי להפנות לגינה.

2 מחשבות על “השקייה – הסברים והנחיות”

  1. פינגבאק: טיפים לטיפול בעצי הגינה | מצמיחה מאדמה – איריס

  2. פינגבאק: לוח שנה לגינה | מצמיחה מאדמה – איריס

השאר תגובה